#blogg100 Skärpedjup dag 56


Jaha, idag hade jag tur…….Bella snurrade runt Rita när hon kröp runt för att göra ny gräsmatta…..själv snurrade jag in mig i kameran för mina 5 minuters praktik/dag.

Det var stor bländare som gällde. dvs hur man, genom att använda mycket ljusinsläpp, lägger vissa delar av bilden i oskärpa. Tyvärr Maggan…..du skulle köpt en G12 istället så hade jag kunnat hjälpt dig. Men bra att du har kommit på att du ska stänga av blixten iaf.

STOR bländare betyder ”stor pupill” litet nummer och kort skärpedjup. Det låter lite konstigt men största bländare är minsta numret. Och det kan du läsa på ditt objektiv. Om det t.ex står 35mm f1.4 så betyder det att den största bländartalet du kan använda är 1.4. .Det är det jag har använt i den här bilden och sedan fokuserat på olika saker……först på Bella och sedan på Rita. Då kan man lägga sånt som är mindre intressant i oskärpa och på så sätt lägga intresset på det mest intressanta i bilden.

Det är ett s.k. kort skärpedjup, om du vill ha mer skärpedjup så måste du ”blända ner” dvs använda ett högre bländartal. (minska pupillen)

Men Bella , hon var mest intresserad av Dion bakom mig som tänkte ta henne på en promenad……..och det hade hon koll på minsann, så jag lät henne vara i fokus! 🙂

bella pose photo 003 Anita Thuna 0429

8 thoughts on “#blogg100 Skärpedjup dag 56

 1. Det beror ju helt på vad det är. På screentryckeriet kunde jag pilla på i oändlighet. Förstår inte varför mina svar hamnar på fel ställe ggrrrrrrr…..och SÅNT har jag INGET tålamod med!!!! Det här svaret skulle vara till BIW men det hamnade högst upp på sidan av någon outgrundlig anledning.

  Gilla

 2. Ha!!!.. Bella är ditt favorit motiv när kameran är framme, och lilla jag blir ”förlorad” i ofokuseringen…där satt jag och rensade gräsmattan med min bästa modell posering, men inte fick jag vara i fokus.. .story of my life …LOL

  Gilla

  • ja, visst är hon lik scoobedoo…….blick och kroppsspråk är så lika……och Bella är lika glad som Scoobedoo…..bara jag inte tar fram damsugaren eller nåt annat som låter för då springer hon och gömmer sig.

   Gilla

  • tålamodet måste jag ju ha…..hur skulle det annars gå när jag ska göra ett jobb, det går ju inte att komma ringrostig till ett shoot 🙂 Och det är ganska fantastiskt hur fort man glömmer, inte är det som att lära sig cykla inte.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s